Herfst in het voorjaar! Niet één of twee dagen maar een paar weken achter elkaar. Zware bewolking, veel regen en veel wind, maar af en toe ook prachtige dreigende wolkenluchten!

‘Luchten die altijd verrassen of verbazen en die ik regelmatig fotografeer. Als Huub Mizee dan een lezing geeft, is dat een mooi alternatief voor een stormachtige, natte wandeling in de polder.’ Aan het woord is Tiny van der Meer.

Voor een ‘uitverkocht huis’, als gast van de Midden-Delfland Vereniging, verzorgde de weerman van Omroep West woensdag 13 maart de lezing Wolken kijken.

‘Huub Mizee, die kenden wij vooral van horen zeggen. Letterlijk, want we luisteren vaak naar het weerbericht op Radio West. Het mooist vinden we het als hij ‘miezer’ voorspelt, hoewel dit ‘weertype’ niet meer zo vaak voorkomt. Wel is de wind volgens hem steevast ‘aan zee matig tot vrij krachtig’, aldus Corine van Zanten.

Aan de hand van eigen foto’s vertelde de weerman over heel veel soorten wolken en hoe ze ontstaan. ‘De informatie voelt als een regenbui, waarvan ik zoveel mogelijk ‘druppels’ probeer op te vangen’, aldus Tiny van der Meer.

Show
Van de foto’s van bezoekers is een slideshow gemaakt en komen heel veel Midden-Delflandse wolken voorbij drijven. Huub Mizee lichtte er een aantal toe omdat de afbeeldingen mooi, indrukwekkend, bijzonder of zelfs vrij zeldzaam zijn. Corine van Zanten: ‘Alleen hun Latijnse namen al! Zo heeft zo’n typisch veegwolkje de naam cirrus, wat eigenlijk gewoon ‘haarlokje’ betekent.’

Tiny van der Meer vervolgt: ‘Ik zie en hoor veel over cirrus, cumulus, stratus en nimbus-wolken, variaties daarvan zoals cirrus uncunis (witte, dunne vezelige bewolking, vaak in de vorm van een komma of een haak), stratocumulus (geribbelde schaapjeswolken) en altocumulus (dekens van geribbelde wolken). Maar ook bijzondere waarnemingen van aambeeldwolken, pileuswolken (een pileus bevindt zich boven op een cumuluswolk en ontstaat wanneer de vochtige bovenlaag omhoog wordt geduwd), pilotengaten (veroorzaakt door een vliegtuig), altocumulus virga, bijzonnen en iriserende wolk.’

Meteorologie voor iedereen
Huub Mizee ontlokte spannende vragen over onweer, en vertelde verder over zaken als drukgebied, zoutgehalte, wind, luchtvervuiling en grondwaterstand. En hij tipte het boek ‘Meteorologie voor iedereen’ van Kees Floor (klik hier om het boek te downloaden).

Kortom, de lezing sloeg aan. ‘Ik keek altijd al naar de lucht en de wolken, maar vanaf nu let ik, behalve op de natuur voor m’n voeten nóg meer op de natuur boven m’n hoofd!’ aldus Tiny van der Meer.

Corine van Zanten: ‘Huub reikte een hoop nuchtere technische aspecten aan. Voor de zekerheid nemen we voortaan toch altijd onze paraplu mee, zodat we onder alle omstandigheden optimistisch kunnen blijven: Het houdt op met zachtjes regenen!’

Foto: Marjanne Zuijderwijk