IMG_1440Door weer en wind startte zondag 29 november jl. de wandeling met 23 deelnemers door de Holierhoekse polder. Van de Holierhoekse polder, die zich uitstrekte vanaf de Kethelweg en de molen in Vlaardingen tot aan de waterloop de Zweth, is nog maar een smalle strook over. De polder is vanaf de jaren vijftig ten prooi gevallen aan stadsuitbreiding. Een aantal jaren geleden is deze reststrook heringericht ten behoeve van de recreatie. Er zijn fiets- en wandelpaden aangelegd. De wandeling voerde via deze paden langs een vroegere boerderijplaats (er staat nu een woning) en langs nieuw gegraven kreken die in de plaats zijn gekomen van door inversie ontstane kreekruggen; dat zijn verhogingen in het landschap. Een nieuw smal pad voert langs de waterloop de Zweth die nu omzoomd is door rietveldjes en natuurlijke oevers.

IMG_1447Het einddoel van de wandeling was de boerderij de Zonnehoeve van de familie Zonneveld. Deze boerderij staat op een dertiende-eeuwse terp en dateert gedeeltelijk nog uit de zestiende eeuw en heeft een interessante bouwhistorie. Zo is bij verlenging van de stal, in de zeventiende eeuw deze ‘om de hoek’ uit gebouwd zodat het boerderijgebouw een Z-vormige plattegrond kreeg. Bij deze nieuwbouw van de stal werden de oude, eikenhouten stalgebinten hergebruikt, maar op zodanige wijze verzaagd dat een smallere middengang ontstond, de koeien ter weerszijden meer ruimte kregen en er achter de koeien een mestgoot en een mestgang kon worden gemaakt. Kort geleden is de stal, die buiten gebruik was geraakt, geheel gerestaureerd.

IMG_1456In deze stalruimte volgde een lezing over de vroegere boerderijen langs de oorspronkelijke Holyweg door de Holierhoekse polder. De weg begon bij het Plein Emaus en eindigde bij de driesprong met de Breeweg richting Schipluiden en de Woudweg richting Delft.

Langs deze weg lagen diverse boerderijen, waaronder de boerderij van boer Chardon waarvan nog de terp waarop deze was gebouwd rest. Al in de twaalfde eeuw stond hier een boerderij.

Een eindje verder stond de grote Holy-boerderij. Bij deze boerderij was tot 1860 een middeleeuwse woontoren te zien, oorspronkelijk een mottekasteeltje. Ook de Joffer Aegtenwoning was vroeger een mottekasteeltje. Een andere indrukwekkende boerderij was Middelhuizen met een imposante opkamer en een rijk versierde voorgevel. Er stonden meer boerderijen langs de Holyweg, ze zijn allemaal aan het eind van de jaren zestig gesloopt ten behoeven van woningbouw.

In de recreatiestrook in het noorden van de polder staat op de hoek van de Breeweg nog een kleine voormalige boerderij. Deze Breeweg heette vroeger Veronenweerseweg, hetgeen vrij vertaald kan worden als ontginningsweg. De Breeweg voert naar het kruispunt met de Willemsoordseweg, de Oostveenseweg en de Zouteveenseweg in de Zouteveense polder. Hier stonden voorheen een kapel, een herberg en een boerderij. Een opvolger van de boerderij staat er nog, de herberg werd in 1909 afgebroken en de kapel was al langer geleden verdwenen. Op de plaats van de kapel en de herberg verrezen in 1909 een huis voor de veldwachter en een huis voor de wegwerker. Deze staan er nog. Zouteveen was tot 1855 een zelfstandig ambacht, daarna onderdeel van de gemeente Vlaardinger-Ambacht en kwam in 1941 bij Schipluiden. Dicht bij dit ‘dorpscentrum’ staat de boerderij Meerzicht, een prachtige boerderij uit de zeventiende eeuw. De boerderij is vernoemd naar het Zouteveense Meer dat iets noordelijker lag en inmiddels is verland. Maar de plaats van het meer is nog aan de verkaveling herkenbaar en op dagen dat het erg geregend heeft is het meer weer even te zien.

De realisatie van deze themawandeling is mede mogelijk door een financiële bijdrage van Het Prins Bernard Cultuurfonds.