Maasland vormde het decor van de themawandeling van juni van de werkgroep Paden van de Midden-Delfland Vereniging. Een bezoek aan de Maaslandkamer van Museum De Schilpen, een rijksmonument, gevolgd door een wandeling door de zeer oude dorpskern, om precies te zijn.
Peter van Tijn uit Delft behoorde tot de tien deelnemers die werden rondgeleid door de museumgids in de Maaslandkamer. In deze opkamer wordt de geschiedenis van het dorp getoond aan de hand van voorwerpen en afbeeldingen. Er staat een grote maquette van Maasland van rond 1570. Die laat de Commanderij van de Ridderlijke Duitsche Orde zien, maar dit gebouwencomplex is rond 1720 helaas gesloopt.
Maasland is altijd nauw verbonden geweest met de Duitsche Orde omdat de orde hier veel landerijen en een aantal boerderijen in bezit had en ook nu nog heeft..
Jaspers Zomerhuis
Wat nu nog rest, is het Zomerhuis uit 1556. Kort na zijn benoeming tot commandeur van Maasland liet Jasper van Egmond van Merestein dit huis bouwen, ten zuiden van de Commanderij op ca. 20 meter afstand van het hoofdgebouw.
‘Onder leiding van de zeer ervaren gids Jan van der Does werd de groep langs allerlei bijzondere locaties geleid: via de ’s-Herenstraat langs het voormalige postkantoor, een slagerij, een smederij, de Scheepskaakfabriek, de burgemeesterswoning, bij de Commandeurskade rechtsaf ook de oude begraafplaats en vervolgens richting Zomerhuis van de voormalige Commanderij, om Grote Kerk en langs de Burgemeester Van de Lelykade, waar we ook nog een wethouder op zijn fiets tegenkwamen, terug naar Museum De Schilpen’, aldus Peter van Tijn, die lid is van de Midden-Delfland Vereniging en ook van de historische vereniging Delfia Batavorum.
IJspret
Na de rondwandeling konden hij en de andere deelnemers in hun eigen tempo de andere, ‘prachtig ingerichte’ kamers van het museum bekijken. De tijdelijke tentoonstelling ‘IJspret in vroeger tijden’ (tot en met 10 september) trok ook hun belangstelling. Terwijl buiten volop de zon scheen en niets aan schaatsen deed denken.