Eind augustus zijn op de Vlietlanden twee visarenden gespot. ‘Ook voor die krachtpatsers, op weg naar Afrika, is dit gebied dus van belang’, twitterde Jerker Spits.
Voor zover bekend is dit voor het eerst dat visarenden in het Midden-Delflandgebied zijn waargenomen. Ze zaten er volgens Jerker Spits al dagen en waren te zien vanaf de Maaslandse kant. Hij stuurde een filmpje mee. Een van de twee visarenden is daarop te zien én te horen terwijl ie op een dikke tak van een boom, tussen andere bomen, zit en van een prooi eet.
Unieke roofvogel
De visarend is een unieke roofvogel omdat hij uitsluitend vis eet. Hij is niet verwant aan andere roofvogelsoorten. ‘Lange tijd was hij alleen doortrekker, maar ze blijven steeds vaker hier hangen in de broedtijd’, zo meldt Vogelbescherming Nederland. Het eerste broedgeval in Nederland deed zich in 2016 voor in de Biesbosch.
De visarend is groter en slanker dan de lichte buizerd, met lange, geknikte vleugels en een witte onderzijde met opvallende zwarte polsvlekken. En met een brede zwarte streep over witte kop, verbonden met donkere rug. Je herkent hem verder aan zijn lange afhangende kopveren en lange, krachtige poten. Op afstand heeft ie wel iets weg van een grote mantelmeeuw.
Foto: Tiny van der Meer