De herinrichting van het Kraaiennest vordert mondjesmaat. De aanleg van een weidevogelplas gaat nu wel beginnen op initiatief van het Weidevogelpact, maar de herplant van het recreatiegebied laat op zich wachten. Piet van der Eijk van de werkgroep Bomen van de Midden-Delfland Vereniging is behoorlijk teleurgesteld dat het beloofde totaalplan uitblijft.
Hij had gehoopt dat nu de vogelplas wordt ingericht ook de herplant zou worden opgepakt. Een derde van de 250 populieren in het recreatiegebied op de grens van Maasland en De Lier is nu al ruim een jaar geleden door Staatsbosbeheer gekapt. ‘Ik kom er regelmatig en het ziet er niet uit in het Kraaiennest’, aldus de bomenkenner, die ook actief is voor de Bomenstichting.
Gruttoplas
Volgend jaar wordt de zuidelijke plas zodanig aangepast dat grutto’s en andere weidevogels een nieuwe plek krijgen om na terugkeer uit Afrika aan te sterken voor het broedseizoen. Dat is hard nodig want het gaat niet goed met de grutto’s en andere weidevogels.
Piet van der Eijk is blij met het project van het Weidevogelpact, maar het totaalplan bevat ook andere mooie projecten voor recreanten. ‘De gruttoplas is een prachtig onderdeel van het totaalplan. En dat gunnen we de weidevogels volledig. Maar vergeet dan ook niet de overige gebruikers van dit gebied.’ Hij gaat opheldering vragen bij de gemeente Midden-Delfland.
Sommige leden vinden het wel jammer dat straks vanaf het vroege voorjaar tot en met de zomer niet meer overal gewandeld mag worden in het Kraaiennest.
Kapplannen
Vorig jaar mei kwam de Midden-Delfland Vereniging samen met de Bomenstichting en KNNV Delfland in het geweer tegen plannen van Staatsbosbeheer om rigoreus in één keer alle 250 populieren in het Kraaiennest te kappen, en dat ook nog eens midden in het broed- en recreatieseizoen. De kapplannen werden toen uitgesteld.
Er kwamen gesprekken op gang onder leiding van de gemeente Midden-Delfland over de toekomst van het Kraaiennest. Het 25 jaar oude recreatiegebied zou op de schop gaan en meer functies krijgen. Eind september vorig jaar werden alvast ca. tachtig populieren alsnog door Staatsbosbeheer neergehaald. De rest zou volgen als het herplantplan rond zou zijn. Zo zou de kenmerkende ‘Bomenkathedraal’ (de bomenrijen met wandelpad tussen zuidplas en noordplas) worden vernieuwd. Onduidelijk is en blijft of en wanneer dit allemaal gaat gebeuren.
Foto: Tiny van der Meer