Museum Oud Overschie en Buitenplaats De Tempel zijn het bezoeken zeker waard.

De ledenactiviteit van de Midden-Delfland Vereniging op 2 april bij beide locaties viel in de smaak. ‘Wat een verrassende dag heb ik ervaren’, vertelt Margriet Laan.

Verborgen dorpje
De entree van het buitenmuseum was even zoeken. ‘Het museum heeft iets weg van een verborgen dorpje waar je je bij aankomst haast een indringer voelt.’ Door het hek langs de weide, het brugwachtershuisje en de ambachtschuren loop je naar de oude melkfabriek. Binnen staan tuinbeelden van De Tempel, waar een rondleiding begon.

Aan de voorkant zijn een historisch woonhuis, dorpswinkel en schooltje, alles in goed verzorgde en authentieke conditie. ‘Het woonhuis met salon, speelkamer, keuken en bedstee zagen eruit alsof de laatste bewoner even weg was om boodschappen te doen.’

Daarna volgde een ronde buiten met o.a. een prachtige gerestaureerde melkwagen en een karnmolen, vervolgens lopend door de boomgaard naar de begraafplaats uit 1829 met het baarhuisje.  Terug via de tuin van de pastorie zijn er een theehuisje, koeienstal en timmerwerkplaats.

Het museum wordt onderhouden door zo’n 50 vrijwilligers, weet Margriet. De gids uit Overschie vertelde nog leuke details over het dorp.

De Tempel
In de middag was het de beurt aan De Tempel dat 2 kilometer verderop ligt. Twee gidsen van Natuurmonumenten vertelden al wandelend over het landgoed over de landschappelijke geschiedenis en de toekomstplannen voor De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs, die behoren tot de laatste bewaarde buitenplaatsen aan de rand van Rotterdam. De Tempel is een verscholen groene parel in de drukke Randstad.

‘Als ik in het vervolg over de Delftweg langs de Schie naar Rotterdam fiets, zal deze dag altijd even in mijn gedachten zijn’, eindigt Margriet.

Foto buitenmuseum: Marjanne Zuijderwijk, meer foto’s op MDV-Facebook