Een boerderijenexcursie mag in de nazomer niet ontbreken bij de Midden-Delfland Vereniging. Zaterdag 3 september startte die bij het bezoekerscentrum tegenover Op Hodenpijl.
‘Piet van der Eijk gaf uitleg over de boerderij aldaar die in bezit is geweest van de familie Ammerlaan, een rijke handelaar in boter en later ook burgemeester van Hodenpijl. Het is nu een rijksmonument’, vertelt José Stolze, één van de 20 deelnemers aan deze activiteit van de werkgroep Paden.
Boerderijenfietsroute
Michel van Ruijven heette iedereen welkom bij de themawandeling, deze keer per fiets en zonder gids en boerderijenkenner Frits van Ooststroom die helaas verstek moest laten gaan. Een deel van de route is afkomstig uit het Boerderijenfietsrouteboekje dat iedereen kreeg uitgereikt. Op een paar plaatsen werd gestopt om een boerderij te bekijken en iets te vertellen over een paar volgende boerderijen op de route. Ceciel Sillevis, mede-auteur van het boekje, fietste ook mee.
Eerst vertelde Piet nog dat het oude hek van de boerderij/buitenplaats Hodenpijl onlangs is opgeknapt en vernieuwd. ‘De twee bewegende hekdelen zijn indertijd verdwenen. Op een oude foto van een bruidspaar voor het hek was af te leiden hoe het eruitgezien heeft, een smid heeft het kunnen reconstrueren.’
Zouteveenseweg 18
De eerste stop was op de Zouteveenseweg 18. Hoeve Maria van de familie Hofstede is gebouwd in 1930 met kenmerken van de Amsterdamse School. Volgende boerderijen langs de Zouteveenseweg maken deel uit van Negenhuizen, dat inderdaad uit negen huizen bestond.
De route ging verder langs boerderijen aan de Willemoordseweg, Holyweg, Woudweg en Harreweg/Abtswoude
Abtswoude 62
Een langere stop maakte de groep bij de boerderij aan Abtswoude 62. ‘We mochten het huis, de stal en de schuren bekijken en rondlopen op het erf. We werden heel vriendelijk ontvangen door een Afghaans gezin dat hier tijdelijk onderdak heeft gekregen. De man liet ons het ingemetselde waterfornuis in de keuken zien en als kers op de taart de hele mooie kelder uit 1600 met kruisgewelfplafond en fraaie tegeltjes.’
‘De laatste stop was bij het huis van Piet zelf aan de Tramkade, waar hij o.a. over de zogenoemde IHS-tekens boven de kelderluiken vertelde. Heel leuk en leerzaam om dit met een groep van 20 mensen te mogen meemaken’, aldus José.
Foto van groep bij boerderij aan Abtswoude 62, gemaakt door Ceciel Sillevis. Meer foto’s op MDV-Facebook.
NB Het Boerderijenfietsrouteboekje is via de MDV-webshop gratis verkrijgbaar, of klik hier om het te downloaden.