De Landschapstafel Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL) Midden-Delfland maakt zich sterk voor een goede inpassing van de spoorverdubbeling (van twee naar vier) tussen Delft en Schiedam.

De Landschapstafel heeft een brief gestuurd aan zowel het bestuurlijke overleg MIRT Oude Lijn als aan de Bestuurscommissie Vervoersautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH). Belangrijkste boodschap: zorg voor een goede inpassing van de spoorverdubbeling in het landschap én koppel investeringen in mobiliteit aan investeringen in het landschap.

Goede zaak
Goede zaak vindt ook de Midden-Delfland Vereniging dat er dus aandacht voor (groen)compensatie wordt gevraagd. Zoals bij de aanleg van de A4 geld werd gestoken in Midden-Delfland, in bijv. recreatieve routes, weidevogelnatuur en de sanering van glastuinbouw, om zo het bestaande landschap te verbeteren.

Hierover ging het ook tijdens de MDV-thema-avond over agrarisch Midden-Delfland op 30 september. RO-expert en ex-wethouder Frank ten Have pleitte daar voor een fonds dat grond verwerft en in pacht uitgeeft conform de doelstellingen van het BPL. Hij was het roerend ermee eens om geld te claimen voor zulke groencompensatie uit de spoorverdubbeling.

In de brieven van de Landschapstafel wordt gevraagd om de ontwikkelingsuitgangspunten en ontwerpprincipes te hanteren die de landschapstafel heeft uitgewerkt in de zogenoemde Gebiedsgerichte Opgave BPL Midden-Delfland, kortweg GO-BPL. Anders gezegd, de gemeenschappelijke ambitie voor de verdere ontwikkeling van het BPL.

Klik hier om de brief van de Landschapstafel aan de MRDH te lezen en hier voor de brief aan het MIRT-overleg.

Website BPL 
Bij de Landschapstafel, de bestuurlijke ‘hoeder’ van het gebied, zijn aangesloten: de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Westland, Delft, Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Midden-Delfland, LTO Noord Delflands Groen, Hoogheemraadschap van Delfland, Staatsbosbeheer, het Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten en de Midden-Delfland Vereniging.

Meer weten? Neem een kijkje op de nieuwe website van het BPL en klik hier.

Foto: Hans Groeneveld