‘In het Kraaiennest (tussen Schipluiden en de Lier) is naast het metalen standbeeld Human Memory een wintervoederakker aangelegd met zonnebloemen, graan en koolzaad. En die akker is met recht een voederakker te noemen, want hij wordt dit najaar massaal bezocht door allerlei kleurrijke vinkachtigen (de familie Fringillidae): vinken, groenlingen, putters en kneus smulden dat het een lieve lust was.

Schouwspel
Maar er is ook een soort te zien die we in andere maanden niet zo vaak in ons Midden-Delflandgebied aantreffen: de keep! Een wintergast die is te herkennen aan zijn roestbruine keel die afsteekt bij zijn witte buik. Tijdens de najaarstrek komt de keep meer voor op de Veluwe en in het noorden en oosten van het land.

Vanaf de eerste dag dat de kepen in het Kraaiennest deze maand op waarneming.nl zijn ingevoerd (6 oktober), komen er dan ook veel vogelliefhebbers op af. Sommigen met een verrekijker of een scope, anderen met een camera met of zonder lange lens en weer anderen alleen met fiets of hond. Fotografen blijven net zo lang wachten tot ze hun mooiste plaatje kunnen schieten en nieuwsgierige passanten die van geen keep weten, stellen steeds die ene vraag: is er iets bijzonders te zien? Deze vraag is makkelijk te beantwoorden: het is een prachtig schouwspel als al dat vinkenspul af en aan vliegt tussen akker en naastgelegen bosje.

Onomatopee
Vroeger ging het er allemaal wat minder onschuldig aan toe: kepen werden op de vinkenbanen ingezet om met hun roep andere vinken te lokken en te vangen. Een van de roepjes van de keep is een kèèèp-achtig geluid. En zo komen kepen waarschijnlijk ook aan hun naam. Hij is klanknabootsend, ofwel een onomatopee. Waarom het dan uiteindelijk keep is geworden en niet kep blijft de vraag. Maar wat in ieder geval meespeelt is dat het woord keep al heel lang bestaat. Het is al in een tekst uit 1650 aangetroffen maar is waarschijnlijk nog veel ouder. Dan heeft het dus honderden jaren de tijd gehad om onder allerlei mogelijke invloeden te veranderen.

Hoe het ook zij, ik heb goed nieuws: de kepen zijn nog steeds in het Kraaiennest te zien. Maar dat duurt niet lang meer!’

Bijdrage van Toine Andernach, foto van keep gemaakt door Renata de Wit PS Toine is schrijver van het vogel(namen)boek Baardman & Boterkontje dat je via deze link bij hem kunt bestellen. Tip: volg Renata op Instagram.