‘H​​​​​​et is niet mijn eerste winter op een boerderij, dus ik weet wel wat je kan verwachten. Om 06.00 uur opstaan, een kwartier later de kou in om de koeien te gaan melken. Dat betekent eventjes het verstand op nul, jezelf goed inpakken – vooral je tenen – en snel aan het werk. Want als je bezig bent wordt het vanzelf warm. Of je bent met je gedachten niet meer bij de kou. Nog een tip, laarzen houden je wel droog maar niet warm, dus ik heb Sinterklaas gevraagd om dikke sokken.

De sneeuw van de afgelopen week was voor de boerderij het probleem nog niet, het is vooral de dooi en de vele regen geweest. De regen smelt de sneeuw, en al dit water wil dan in één keer weg. De bodem is verzadigd, dus het water blijft staan en verdrinkt binnen een week het gras. Dit leidt in de lente tot open plekken, waar dan meer onkruid dan gras zal groeien.

Vijvers
Het overtollige water moet dus door het irrigatiesysteem kunnen wegvloeien. Maar de greppels, de sloten en het gemaal konden dat niet aan. Met als gevolg flinke vijvers in het land, waar toch echt gras te zien moest zijn.

Als boer ben je hier ook op voorbereid, deze sneeuw- en regenval was nu ook weer niet zo uitzonderlijk. Met een pomp aan de trekker helpen we onze windmolen om het water naar de sloot te pompen, die weer naar het gemaal leidt. Pas als die sloot goed doorstroomt heeft het nut om de greppels na te lopen en deze te openen. Verder ben je afhankelijk van het hoogheemraadschap, kunnen hun pompen al dit water naar de Schie krijgen?

Als boer ben je nu dus eigenlijk al bezig met de voorbereidingen voor de lente, want dan gaan de koeien weer naar buiten en moet het gras weer gemaaid kunnen worden.’

Dit is de eerste bijdrage van (beginnende) boer Bas van den Berg van Hoeve Ackerdijk.