‘Je hebt vogelaars die omhoogkijken. Die zijn gek op roofvogels en zien altijd wel een buizerd, sperwer of torenvalk. Ik kijk graag recht vooruit. En dan het liefst over een watervlakte op zoek naar watervogels. En het is niet alleen eend wat er drijft: ook zwanen, ganzen, futen, aalscholvers, meerkoeten, waterhoenen en meeuwen drijven er lustig op los.

Onderscheid
Op een grote plas is het soms lastig om de verschillende soorten te onderscheiden, zeker als het zonnetje het af laat weten. Dan zijn het allemaal zwarte vlekjes en moet je het vooral van het silhouet, het gedrag en de grootte ten opzichte van andere soorten hebben.
Zo
is een wintertaling het kleinste eendje dat we hebben en kan je futen herkennen aan hun spitse kop en langere nek en snavel.

Eclipskleed
Direct na het broedseizoen dragen veel eenden nog een zogenoemd eclipskleed. Dat is een (meestal bruin) winterkleed dat ze gedurende korte tijd dragen als ze na het broeden in de rui zijn. En omdat ook de vrouwtjes van bijvoorbeeld wilde eend, krakeend, slobeend, wintertaling en pijlstaart vooral bruin zijn, wordt het determineren van eenden tijdens de eclips er niet makkelijker op.

Nu de eclips voorbij is, komt het prachtige verenkleed van vooral de mannetjeseenden weer tevoorschijn: kleurrijk als de slobeend en de bergeend, subtiel als de wintertaling of geraffineerd als de krakeend.

Pijlstaart
Maar mijn favoriete eend is de pijlstaart en ik word altijd weer blij als ik hem zie: hij is ietsje groter dan een wilde eend, maar eleganter, met een langere slanke hals, langere, puntige vleugels en een lange puntige staart. Het mannetje heeft een subtiele witte verfstreek achterop zijn bruine kop die de uitloper vormt van zijn witte buik en keel.

En hij heeft een boterkontje, een crèmekleurig vlakje op zijn flank tussen poten en staart. De grootste kans om pijlstaarten te zien heb je in de Nieuwe Droogmaking (bij Berkel) maar als je geluk hebt kan je ze ook in het Kraaiennest, de Broekpolder of de Groene Keizer (bij Pijnacker) aantreffen. En dan word je echt een beetje blijer.’

Bijdrage van Toine Andernach, foto van pijlstaart gemaakt door Renata de Wit. PS  Toine is schrijver van het vogel(namen)boek Baardman & Boterkontje dat je via deze link bij hem kunt bestellen. Tip: volg Renata op Instagram.