‘Afgelopen zondag was onze boerderij het toneel voor De Stad Uit, een organisatie die jongeren uit de Rotterdamse binnenstad naar het platteland en de natuur in stuurt. Er waren zo’n 120 jongeren bij ons over de vloer. Samen met de mensen van De Stad Uit heeft deze groep basisschoolleerlingen, sommigen hadden hun ouders ook meegenomen, over het erf gezworven.
Ze doorzochten de slootjes op beestjes, reden met de platte kar achter de trekker het land in om vogelnestjes te spotten (‘weidevogelsafari’), overwonnen een stormbaan (toegegeven, dit was bedoeld om de overdaad aan energie er uit te rennen) en ze proefden verschillende melkproducten.
Volgens onze gasten, de organisatie en wijzelf was het een succesvolle dag. De foto bij deze link naar RTV Rijnmond is trouwens niet van onze koeien, die gaan a.s zaterdag (21 april) om 11 uur naar buiten.
De kinderen hebben tijdens meerdere rondleidingen al hun vragen kunnen stellen over de dieren, het land, de melk en andere dingen rondom de boerderij. Het is dan altijd leuk om de opvallendste vragen eruit te pakken: Komt chocolademelk van bruine koeien? Hoe hard gaat de trekker? Wanneer legt een kip een nugget?’
Maar het viel eigenlijk meer op dat de kinderen juist veel wisten: over dierverzorging, melkpasteurisatie en bijvoorbeeld hoeveel magen een koe heeft. Toch redelijk specifieke kennis. Dit kan door Freek Vonk komen, zoektochten op het internet of door de diverse achtergronden van de kinderen. Kinderen met familie in Marokko of Turkije krijgen op vakantie wellicht nog wel wat kennis mee van ooms en tantes op boerderijen. En dat konden ze afgelopen zondag aan hun klasgenoten vertellen. Ik was blij verrast dat kinderen die in hun dagelijkse leven niet met deze dingen in aanraking komen zo enthousiast en geïnteresseerd waren.’
(bijdrage van Bas van den Berg van Hoeve Ackerdijk)