‘Lid van de Midden-Delfland Vereniging vanaf het prille begin en milieuactivist Henk Tetteroo heeft met zijn Persoonlijk Duurzaam Jaarverslag 2018 een eervolle 31ste plaats bereikt in de Duurzame 100 van 2019 van dagblad Trouw. Wat mij betreft minstens twintig plaatsen te laag, maar Henk, chapeau en van harte gefeliciteerd met deze prestatie!
Het is de tiende keer dat Trouw een lijst publiceert van de invloedrijkste Nederlanders op het gebied van duurzaamheid en natuur. Nu voor het eerst voor ‘gewone mensen’, die in hun vrije tijd aan de slag gaan, in plaats van professionals uit politiek, wetenschap, bedrijfsleven etc.
Met zijn PDJ’s wil Henk laten zien dat het mogelijk is door eigen inspanning je ecologische voetafdruk of EV te verkleinen. De editie van 2018 bestaat uit 14 bladzijden boordevol manieren waarop Henk zijn EV tot 3,4 hectare heeft teruggebracht. Een korte, onvolledige opsomming: Henk is vegetariër, heeft in 2018 niet gevlogen en weinig in auto’s gezeten, vangt regenwater op, is beginnend moestuinder, heeft zijn hooikist meer dan 200 keer gebruikt en hergebruikt zoveel mogelijk, tot koffiefilters toe (voor eigen gebruik). Hij heeft 7423 blikjes en 2767 plastic flessen van straat geraapt, en de blikjes naar een opkoper gebracht. Daaronder slechts 88 statiegeldeenheden. Duidelijker kun je niet aantonen dat er statiegeld op blik en fles moet komen.
Ik heb er veel meer, maar beperk me tot vijf vragen aan misschien wel de groenste Midden-Delflander, wat zeg ik, Nederlander.
1. Wanneer begon je met duurzaam leven en wat waren de grootste veranderingen in je levenswijze?
Ik ben van 1951. Eigenlijk startte ik al in 1971 toen ik nog student was. Ik heb nooit een rijbewijs gehad en maar twee keer in mijn leven gevlogen. Vanaf 1976 ben ik betrokken bij het debat over de A4 door Midden-Delfland. We hebben de snelweg niet kunnen tegenhouden maar wel heel veel goeds bereikt qua inpassing en compensatie. Zie het boek ‘Polderen over de A4 in Midden-Delfland’, nog steeds te koop bij de vereniging via het secretariaat of in de webshop.
2. Gaat een duurzamer leven gelijk op met een gelukkiger leven of zijn er ook grenzen en schaduwzijden?
Een gelukkiger leven? Nou, in elk geval geeft dit werk heel veel voldoening. Maar het is ook verschrikkelijk belangrijk dat mensen anders gaan leven. Als je echt wereldburger wilt zijn, kun je niet op je handen blijven zitten.
3. Je PDJ maakt de indruk dat je fulltime milieuactivist bent. Kun je nog wel een blikje laten liggen als je er één ziet, als je haast hebt bijvoorbeeld?
Ik laat weleens wat liggen als ik haast heb of ongewoon gezelschap. En ik ben wel een heel bezige bij maar er niet altijd mee in de weer.
4. Heb je een paar eenvoudige, praktische ideeën voor wie voorzichtig wil beginnen met verduurzamen door jouw voorbeeld?
Ik heb een algemene en een specifieke tip.
a. Bereken je eigen ecologische voetafdruk. Zo kun je zien hoe je presteert en waar je nog winst kunt boeken. Klik op www.duurzaamheidinactie.nl In een half uurtje is dit gepiept!
b. Stop met vliegen. Vliegen is werkelijk extreem verspillend en vervuilend.
5. Tot slot: is je jaarverslag ergens verkrijgbaar? En is er of komt er ook een digitale versie om te raadplegen?
Als je googelt op Persoonlijk Duurzaam Jaarverslag, vind je veel informatie. Wie een papieren exemplaar wil, kan contact opnemen met mij (Boliviastraat 20, 2622BL Delft, 015- 2620786).’
Blog/bijdrage van Ria Zeeuw. Foto: Gemma van Winden-Tetteroo