Op een zonovergoten oktoberzaterdag vond de boerderijenwandeling plaats van de Midden-Delfland Vereniging. Zo groot was de belangstelling dat er twee groepen van 15 m/v vertrokken vanaf het bezoekerscentrum aan de Tramkade in Schipluiden.

De ene helft ging met boerderijenkenner Frits van Ooststroom mee, de andere met Piet van der Eijk. ‘Wij sluiten aan bij de groep van Piet. Hij heeft een spoedcursus gekregen over de bijzonderheden van de boerderijen, maar Piet weet zoveel interessante details te vertellen dat we ons afvragen of het woord ‘spoed’ wel op zijn plaats is’, aldus Margo en Jan Eijgenraam.  ‘Hij wist ons bovendien veel over de bomen op de route te vertellen’, aldus Ria Zeeuw.

Rijksmonument familie Kleyweg
Op het programma stond een bezoek aan de familie Kleyweg aan de Woudseweg. De boerderij is een rijksmonument met een ruime tuin, boomgaard en moestuin, alles een lust voor het oog.

In het woonhuis mocht de groep de vroegere melkkelder met bijzondere lage kruisgewelven in en nam zij een kijkje in de opkamer. In deze kamer, volgens Margo en Jan meer een museumkamer, staat nog een houten bedstee met een prachtige kast van hetzelfde hout eraan gebouwd.

Ommedijker Hoeve Arie van ’t Hoog
Door de pas geopende Ommedoorgang vervolgde de wandeling naar de Ommedijk en de Ommedijker Hoeve van Arie van ’t Hoog. ‘De boerderij is niet meer in bedrijf maar de stal staat er nog precies zo bij als vroeger’, aldus Margo Eijgenraam.

De boer liet de keuken met waterfornuis en broodbakoven zien, de wagenschuur en dus de stal die nog geheel in de oorspronkelijke staat verkeert, maar buiten gebruik is. Een Midden-Delflands openluchtmuseum, volgens Ria Zeeuw.

Wees als gemeente zuinig op monumenten
‘Een zonovergoten, fijne middag met mooie verhalen. De tijd was veel te kort’, verzuchtte Sietske van Opzeeland uit de groep van Frits. En wees de gemeente Midden-Delfland erop ’toch wel hèèl zuinig te zijn op deze prachtige monumenten’ en er goed voor te zorgen. ‘Zoiets moois kan en mag niet verdwijnen uit ons Midden-Delfland!’

Ook Margo, Jan en Ria waren het na afloop gloeiend erover eens: ‘Een geweldig leuke en leerzame wandeling, dankzij de kennis van de gidsen Frits en Piet én de gastvrijheid van de bewoners van de twee Midden-Delflandse juweeltjes van boerderijen.’

Foto: Ria Zeeuw