De Midden-Delfland Vereniging zet grote vraagtekens bij de plannen om meer gas te gaan winnen uit het veld Gaag-Monster. Zij heeft, net als vele andere partijen, bezwaar gemaakt. Zo dreigt extra bodemdaling.

NAM
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wint al sinds de jaren ’80 gas uit het veld Gaag-Monster. Dat gasveld ligt voor een deel ook onder het Midden-Delflandgebied. De gaswinning uit dit veld loopt ten einde omdat deze gasvoorraad bijna op is. De NAM wil nog de laatste restjes eruit halen onder meer via hydraulische stimulatie ofwel ‘fracking’. Fracken is een methode waarbij vloeistof onder druk in de bodem wordt gespoten waardoor er scheurtjes in het gesteente ontstaan. Dan kan het gas daarin worden gewonnen.

Voor deze methode van gaswinning is de bestaande vergunning niet toereikend. Vandaar dat de NAM bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een nieuw winningsplan heeft ingediend. Het concept-instemmingsbesluit van het ministerie lag deze zomer ter inzage.

Gevaar voor extra bodemdaling
De vereniging heeft van de mogelijkheid gebruik gemaakt om bezwaar te maken. Zij ziet met name gevaren voor het landschap van Midden-Delfland. Zo dreigt extra bodemdaling van ong. 2 cm bovenop de bodemdaling door de al vergunde gaswinning en bovenop de bodemdaling door het oxideren van het veen in het gebied. Een ander gevaar schuilt in water- en bodemverontreiniging. Bovendien lijkt het erop dat de partijen de gevolgen voor de primaire waterkeringen niet serieus nemen.

Claims amper onderbouwd
De vereniging wijst er in haar zienswijze op dat aan de diepe ondergrond alleen indirect gemeten kan worden en de onzekerheden daarover groot zijn. Desondanks wordt de kans op ongewenste gevolgen van de gaswinning in dit gebied in het winningsplan stelselmatig aangeduid als ‘nihil’, ‘zeer klein’ en ‘verwaarloosbaar’.  ‘Die claims worden niet of nauwelijks onderbouwd’, aldus Hans Groeneveld van de werkgroep Ruimte.

De vereniging vraagt minister Eric Wiebes bij zijn besluit over dit gaswinningsplan zorgvuldiger om te gaan met de belangen van het voor de metropoolregio Rotterdam Den Haag zo belangrijke Midden-Delflandgebied, ook nog eens het eerste Bijzonder Provinciaal Landschap van Nederland.

De gaswinningsplannen zijn gezien het grote aantal zienswijzes zeer slecht gevallen in de regio. Hopelijk komt de NAM erop terug.

In het nieuws:
https://www.wos.nl/grote-zorgen-over-gaswinning-maasdijk/nieuws/item?1089755
https://www.ad.nl/westland/54-bezwaren-tegen-extra-gaswinning~a9132c6f/
https://www.omroepwest.nl/nieuws/3674923/Gevolgen-extra-gaswinning-Monster-onduidelijk
https://www.wos.nl/midden-delfland-wijst-verdere-gasboring-af/nieuws/item?1091257
https://www.middendelfland.nl/over-bestuur/nieuwsberichten_42612/item/gemeente-midden-delfland-wijst-verder-boren-naar-gas-af_39589.html

Foto: WOS